PRUIMEN UPSIDE-DOWN CAKE

Mijn boodschappen haal ik wekelijks op de markt, bijkomend voordeel is dat ik behoorlijk met de seizoenen mee eet. Zo zijn er diep rode tomaten en aardbeien in de zomer, bieten in de winter en bloedsinaasappels in het voorjaar. Op dit moment worden de pruimen geoogst, ik scoorde een kilo voor maar €2,50! Maar goed, toen lag er dus een volle kilo aan diep paarse pruimen in mijn koelkast. What to do? Om ze nou allemaal zo op te eten is ook zo wat. Dat moet beter kunnen toch? Op een regenachtige avond maakte ik er deze upside-down pruimentaart van.


Nodig:

1 kilo rijpe pruimen

250 gram boter + extra voor invetten bakvorm

50 gram suiker (ik gebruik palmsuiker maar dat is ieder voor zich)

250 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

4 eieren

Scheut melk

2 eetlepels honing

Bakpapier

Taartvorm van +/- 24 cm doorsnee

Staafmixer – beslagkom


Verwarm de oven vast voor op 170 graden. Voorverwarmen is iets wat ik snel vergeet, dan heb ik het beslag klaar en in de vorm gegoten en dan moet ik nog wachten tot de oven op temperatuur is. Vandaar dat ik dit hier maar bovenaan zet. Bekleed de bakvorm met het bakpapier en vet het goed in met de boter. Life hack, als de boter niet goed smeerbaar is ik deze even in een schaaltje in de opwarmende oven. Giet de honing uit over de boter en strijk deze uit over de bodem van de bakvorm.

Meng de bloem goed met het bakpoeder. Mix de boter met de suiker zacht in de beslagkom. Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het boter-suiker mengsel. Als laatste voeg je voorzichtig de bloem toe, spatel het er met beleid doorheen anders veranderd je keuken in een bloemig landschap. Ik verdunde mijn beslag nog door er een scheut melk aan toe te voegen.

Was de pruimen, snij ze in de lengte doormidden en verwijder de pit. Leg de pruimen met de bolle kant naar boven op het honinglaagje in de bakvorm. Vul het goed op en maak desnoods een tweede laag. Giet het beslag over de pruimen en verdeel het gelijkmatig. Zet de vorm in de oven en bak de cake gaar in 55 minuten.

 

Nu is het even geduld hebben maar na een klein uurtje is je cake toch echt klaar! Haal hem uit de oven en keer hem om boven een cakeschaal of groot bord. Let op de dat honing nog vloeibaar is en over de rand van de taart zal lopen. Verwijder het bakpapier en je cake is ready to eat! Ga jij dit recept een keertje proberen? Show me het resultaat door te taggen op Instagram of post hieronder je reactie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.