THE FADER – LIGHTROOM

Fotobewerking doe ik, net als waarschijnlijk de meeste fotografen, in Adobe Lightroom. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen dit programma dat ik hier en daar wat opties uit zal lichten. Je kunt een hele ris foto’s tegelijk aanpassen door middel van een preset, een zogenaamde voorinstelling. Deze voorinstellingen kan je zelf samenstellen maar ook online kopen. Soms wil je best gebruik maken van een preset alleen kan het resultaat bij sommige foto’s te intens zijn. Daar is een foefje voor. En dat foefje heet ‘The Fader’.

The Fader is een gratis plugin voor Lightroom en het maakt je preset doorzichtiger. De plugin is hier te downloaden. Nadat je dit gedaan hebt kan je hem installeren binnen je Lightroom account, en dat gaat als volgt.

Selecteer een foto in je bibliotheek. Ga naar bestand – plugin beheer – toevoegen en selecteer de map van The Fader. De plugin is nu geactiveerd binnen Lightroom.

Wil je je foto aanpassen met The Fader? Ga naar bestand – plugin – The Fader. Je krijgt nu een pop-up menu te zien waarin je je preset kan kiezen en de sterkte waarin je deze wilt toepassen op je foto.

Ook leuk, je kunt de preset ook sterker toevoegen. De max. toepassingswaarde is namelijk 150%!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.