HORTUS BOTANICUS

Een tijdje terug had ik een shoot in de Hortus Botanicus midden in hartje Amsterdam. Natuurlijk had ik al veel over deze plek gehoord en ook al aardig wat voorbij zien komen op Instagram. Dus toen de beslissing viel om hier te shooten kon ik mijn geluk niet op! Prettige bijkomstigheid, ik haat het om te laat aan te komen dus ik was een dik uur te vroeg. Een uur lang voor mijzelf om alvast rond te struinen en de mooiste plekjes te ontdekken.

De kas die vlak naast de ingang ligt bestaat uit drie klimaten en is een stuk nieuwer dan de Palmenkas die verder naar achter op het terrein staat. Lopend door de drie klimatenkas kom je door het dorre en droge woestijngebied waar je veel cactussen vindt, de jungle met bijbehorend vochtig klimaat en het Kaapse struikgewas. De jungle vond ik prachtig, mijn Nikon camera wat minder want die besloeg direct. Logisch natuurlijk met zo’n hoge luchtvochtigheid. De enorm hoge Palmenkas is echt indrukwekkend en geeft je een heel fijn tropisch gevoel maar mijn favoriet is wel de kleine vlinderkas. De bont gekleurde vlinders maken duikvluchten om je heen en als je geluk hebt landt er eentje op je hand. In deze kas vind je naast deze fragiele beestjes ook veel educatieve planten, zoals een koffie struik en theeplant. In de hoek bevind zich een zogenaamde ‘poppenkast’. Een kast waar de pop van een vlinder hangt voordat deze uitkomt en vrij de kas in kan vliegen.

De Hortus is opgericht in 1638 met als hoofddoel educatie en geneeskrachtige kruiden voor apothekers. De naam was toen ook nog ‘Hortus Medicus’. Vooral de medicinale plantencollectie is iets wat mij enorm boeit. Ik moest dus ook zeker een rondwandeling maken door de buiten gelegen tuinen en vijver. Al snel zag ik Sint-Janskruid, ontdekte ik een Ginkgo Biloba boom en er stonden een paar grote bakken met Rozemarijn. Er zijn genoeg knusse bankjes, kleine zitjes en half verscholen hoekjes waar je heerlijk even uit kunt rusten en genieten van het uitzicht.

Ga je binnenkort een dagje naar Amsterdam? Tip, plan je bezoek aan de Hortus zo in dat je er kunt lunchen, in de Oranjerie zit een café gevestigd waar ze heerlijke taartjes, broodjes en koffie serveren. Prima om even bij te komen van de stadse uitlaatgassen en chaos.

Meer foto’s van de Hortus zien die ik gemaakt heb? Kijk dan eens naar deze reportage.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.